AWS Certified Developer Associate Sınav Serüveni

Mehmet Güngören
4 min readJul 18, 2020

Ülkemizde(TR) ilk salgın vakası sonrası şirket olarak bizlerde evden çalışmaya başladık. Hali hazırda şirkette var olan bir esnek mesai saatlerini daha verimli kullanmak adına (malumunuz trafikte kaybettiğimiz zaman kaybı yok), sabah erkenden mesaiye başlayıp akşam mesaiyi erkenden bitirip sonrasında kişisel gelişim adına bir süredir hedeflediğim AWS Certified Developer Associate (AWS DVA-C01) sınavına hazırlanmak adına günde 1–2 saat kullanarak hazırlanmaya başladım.

Sınav Hakkında

Daha önce bu sınavlar hakkında tecrübesi olanlar kişilerden Solutions Architect Associate (SAA) sınavının bir nebze Developer Associate(DVA) sınavına göre daha kolay olduklarını söylüyorlardı. Çünkü DVA sınavının konuları SAA sınavının konularına ek olarak AWS CLI ve SDK konuları kapsıyor.

Yaptığım işler dolayısıyla AWS CLI/SDK ile hali hazırda çalışıyor olmaktan dolayı ben DVA sınavına girmeyi kendime uygun gördüm. Ek olarak AWS öğrenme yolu (learning path) ndaki hedefinize göre de farklılıkları var. Her ne kadar daha önce olan seviyeler arası ön koşullar kalkmış olsa da kendinize bir yolu belirlemeniz iyi olacaktır.

Hazırlık Süreci

Hazırlık sürecine başlarken exampro.co ’dan Andrew Brown twitter daki bu twitinde paylaşmış olduğu toplam 16 saatlik 2 youtube videosunu (Dipnot: Youtube da tek video en fazla 12 saat olabiliyormuş.) freecodecamp.org ’ın (1, 2) hesabından yaptığı paylaşımlardan başladım. (Bu twitle sınav serüvenim başladı.)

Her ne kadar AWS tecrübem olsa da bir tane aws hesabı açıp servislerin free-tier olan kullanım hakkınlarından faydalanarak (örn: EC2 için t2.micro/ t3.micro bir instance için 750 saat/ay) videolarda anlatılanları birebir uygulayarak dersleri hem izleyip hem de tüm uygulamaları hands-on tecrübe edindi ki 16 saatlik video serisi 1 ayda bitirebildim. Daha önce kullanmamış olduğunuz servisleri de kullanarak belki daha fazla zaman harcayarak öğrenme fırsatı yakalamış oluyorsunuz.

Her konu sonrası verilen cheat-sheet teki ve önemli gördüğüm yerlerde notlar alıp yeri gelince dönüp bakmak için önemli bir kaynağım oldu. İncelemek isteyenler için drive bulabilirsiniz. (Üniversiteden tecrübeyle sabittir. Başkasının tuttuğu notlar kendine göredir. Bu sebeple notlarda eksik, atlanmış noktalar muhakkak vardır.)

Bir diğer çalıştığım kaynak ise, Udemy de bulunan Linux Academy’e ait bu kursu tamamlamak oldu.

Sınav Pratikleri

Konuları bitirdikten sonra sınava yönelik olarak biraz sorular hakkında fikir sahibi olmak ve sınava alışmak adına Udemy de bulunan bu 4 tane sınavın bulunduğu kursu bitirdim.

Bir diğer bol-bol soru pratik mekanı ise whizlabs.com. Toplam 21 saat, 944 adet soru ve 49 lab ’dan oluşan bu eğitim yeterli geleceğini düşünüyorum. Bugünlerde halen geçerli olan %50 indirimden faydalanmak isterseniz aşağıdaki görselde bulunan kodu kullanarak alabilirsiniz.(Siteye girince bu bar sizler karşılayacaktır.)

Başvuru

Sınava başvuru için https://www.aws.training/Certification adresinden hesap açmanız gerekiyor. Sınav için 2 tane anlaşmalı kurum var bunlar; Pearson VUE ve PSI. Salgın dolayısıyla sınava online olarak da girebiliyorsunuz (Tecrübe eden bir kaç kişiden dinlediğime göre gözetmenler çok müdahalede bulunuyorlar). Ben sınav merkezi olarak PSI’yı ve sınav merkezinde seçeneğini kullandım.

İstanbul’da PSI sınav merkezi olarak yetkili sınav merkezinin adresine http://setcon.com.tr ulaşabilirsiniz. (Not: GoogleMaps te setcon yazdığınızda karşınıza Başakşehir çıkabilir orası değildir. Yer olarak Mecidiköy de bulunuyor.)

Sınava başvurada bulunacak olanlara tavsiyem yukarıda verdiğim test sınavlarına başladıklarında sınava da başvuruda bulunmaları. Daha sonra devamlı erteleme durumları olabiliyor. Bir sınav tarihi belirlemek sizleri daha kararlı yapacaktır.

Sınava başvuru yaparken ana diliniz İngilizce değilse 30 dakika ek süre alabiliyorsunuz. Bunu AWS sitesinde iken hesabınıza ekleyip ardından PSI sitesine gittiğinizde sınav süreniz 130 dakikadan 160 dakikaya otomatik uzamış oluyor. Sınav ücreti ise 150$+%18 KDV. (Vergi numaranız varsa KDV muaf olabilirsiniz.)

PSI da AWS sınavları çarşamba ve cuma günleri ve her gün 2 seans şeklinde 8.00 ve 13.00 saatlerinde oluyor, ben sabah 8 seçtim. Hem güne dinç başlamak hemde o saatlerde başarının daha yüksek olması.

Sınav

Sınavdaki sorular genel olarak sadece bir ürün hakkında değilde bir problemin çözümünü gerektiren yöntemi soruluyor. (Whizlabs te Practice Tests sorularına benzer).

Sınavı geçme şartı soruların %72 sini yani 1000 puan üzerinden 720 puan almanız gerekiyor.

Sınavda toplam 65 soru oluyor. Bazı sorulara flag koyup daha sonra geri dönüp bakabiliyorsunuz. Sınav sonrası sizlere ek olarak 10 adet soruluk bir anket çıkıyor.

Sorular çoktan seçmeli ve çoktan çok seçmeli olacak şekilde 2 formatta sorular oluyor.

Bazı sorularda verilen bir keyword sizleri direkt olarak sonuca götürürken bazı sorular da ise eleme yöntemini kullanmanız gerekebiliyor, önce ilgili şartları sağlamayan seçenekleri elerseniz daha kolay sonuca ulaşabilirsiniz.

75 dk da tüm soruyu çözüp flag koyduğum toplam 9 soruya tekrar dönüp baktım. Daha sonrasında epey zaman olduğundan ve sınavı da başarılı geçmek istediğinizden ben tüm sorulara hızlıca baştan bir kez daha bakma fırsatım oldu. Böylece 3–4 soruda hata yaptığımı farkettim. 130 dk sonunda sınavı sonlandırdım. Ardından anketi yaptığınızda karşısınızda Sınavı geçip geçmediğinizi ekranda görüyorsunuz. 5 gün içinde detaylı sonucunuzun mail adresinize geleceğini belirten bir ifade oluyor.

Sınavdan 24 saat sonrasında maile sınav sonucum geldi.

Son olarak bu tecrübelere ek olarak Mustafa İleri’nin bu ve Şebnem Aydın’ın bu makalesine göz atabilirsiniz.

--

--